JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg i EU-parlamentet:

Dette er de åtte politiske gruppene i EU-parlamentet

I dag er det åtte politiske grupper i parlamentet. Les og lær om hvem som er hvem.
Dagens EU-president, Martin Schulz, er sosialdemokrat. Hans side ser ut til å tape terreng.

Dagens EU-president, Martin Schulz, er sosialdemokrat. Hans side ser ut til å tape terreng.

Pressefoto, EU-parlamentet

line.scheistroen@lomedia.no

De politiske gruppene dannes av parlamentsmedlemmer med samme politiske tilhørighet, på tvers av medlemslandene. Gruppen må bestå av minst 25 medlemmer av parlamentet, fra minst en firedel av medlemslandene. Et medlem av Europaparlamentet kan tilhøre bare én gruppe.

ph

Etter valget i 2014 ble det dannet sju grupper. I 2015 lyktes det den franske politikeren Marine Le Pen og den nederlandske Geert Wilders å etablere en åttende gruppe. Av disse er kristeligdemokratiske EPP og Sosialistgruppen/sosialdemokratene (S&D) de to største.

Moderate konservative (EPP)

EPP er en politisk familie av sentrum-høyre og karakteriseres som lett konservative. EPP er den største gruppen i Europaparlamentet og er godt representert i Det Europeiske Råd og har flest medlemmer i Kommisjonen.

Sammen med Sosialistgruppen/sosialdemokratene har EPP tradisjonelt toppvervene, president og/eller visepresident i parlamentet.

Sosialistgruppen/Sosialdemokratene (S&D)

Før kjent som bare Sosialistgruppen, og hjem for blant annet det britiske Labour og de nordiske sosialdemokratipartiene. Det var lenge den største gruppen i parlamentet.

Sammen med EPP har S&D de fleste toppvervene i parlamentet og andre EU-organer.

ph

Konservative og reformister (ECR)

En av de store vinnerne under 2014-valget og er med 74 medlemmer den tredje største gruppen i parlamentet.

Opprinnelsen går tilbake til britiske David Cameron og hans ønske om at de konservative skulle forlate EPP og etablere en enda mer høyreorientert gruppe i parlamentet i 2009-valget.

De har sterk tro på personlig frihet, nasjonal suverenitet, fri handel, lave skatter og et sterkt lovverk.

Venstrefløyen (GUE/NGL)

Politisk gruppe i Europaparlamentet bestående av demokratiske sosialister, øko-sosialister og kommunister. Gruppen befinner seg langt til venstre for det politiske sentrum og er kjent for sin euroskepsis.

GUE/NGL består av undergruppene European United og Nordic Green Left som består av Europaparlamentsmedlemmer fra svenske og finske partier som er medlem av Nordic Green Left Alliance.

De liberale (ALDE)

Alliansen av Liberale og Demokrater for Europa er partiet for liberale demokratiske verdier i Europa og anses som en sterk tilhenger av alt Europa-samarbeid.

ALDE-partiet ble grunnlagt i 1976 før det første valget til Europaparlament og fikk i 1993 status som det første tverrnasjonale politiske partiet.

De Grønne (Greens/EFA)

Som navnet tilsier, er gruppen en allianse av såkalt grønne partier, som politisk ofte står til sentrum/venstre. De har spesielt engasjement rundt miljøspørsmål og global bærekraftig utvikling.

De Grønne er også kjent for å arbeide for et mer deltakerorientert Europa, og prioriterer lokale- og regionale saker høyt.

Gruppen for europeisk frihet og direkte demokrati (EFDD)

Er en høyreorientert, euroskeptisk politisk gruppering i Europaparlamentet. Gruppen hadde etter Europaparlamentsvalget i 2014 48 representanter, men er per i dag færre. Gruppen omfatter blant andre UKIP og Sverigedemokraterna.

Uavhengige/gruppeløse

Politikere som ikke har funnet nok allierte til å forme en egen gruppe eller ikke føler tilhørighet til noen gruppe. Det er også politikere som på grunn av politiske ståsted ikke får være med i grupperinger, som blant annet politikere fra ungarske Jobbik og franske Front National.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse